Hypercal tinctuur

Omdat ik er nog wel eens een vraag over krijg had ik beloofd wat meer te vertellen over hypercal tinctuur. Ondanks dat dit geen homeopathisch middel is, maak ik er graag gebruik van en eigenlijk is dit tegenwoordig het enige wat ik nog gebruik bij wondbehandeling, omdat de ervaring inmiddels geleerd heeft dat er niks zo goed werkt als hypercal…
Zélfs honingzalf (waar ik ook erg fan van was) niet.

Hypercal is een tinctruur gemaakt van hypericum tinctuur en calendula tinctuur. Zowel hypericum perforatum (Stint-Janskruid) als calendula officinalis (goudsbloem) zijn planten die al eeuwen lang ingezet worden bij de behandeling van wonden. Ook als homeopathische verdunning worden deze twee middelen veelvuldig ingezet om het lichaam te stimuleren wonden te dichten en hypericum heeft daarbij ook sterk pijnstillende werking, met name in zenuwrijk gebied en bij puntwonden.

Maar beide planten hebben naast deze geneeskrachtige werking ook ontsmettende eigenschappen en dat maakt dat hypercal ook wel de ‘homeopathische jodium’ genoemd wordt. Homeopathie is het eigenlijk niet omdat hypercal een tinctuur (dus fytotherapie) is en geen homeopathische verdunning, maar hoe je het ook wilt noemen, het blijft een geweldig alternatief voor jodium of Acederm. Juist vanwege de genezende eigenschappen van beide planten werkt het eigenlijk beter dan jodium of Acederm. De meeste chemische ontsmetters tasten namelijk de nieuwgevormde cellen langs de wondranden aan, waardoor genezing vaak juist wat langer duurt. Hypercal ontsmet maar stimuleert juist de genezing en voorkomt in de meeste gevallen ook de vorming van wild vlees of extreem littekenweefsel.

Hypercal kan gebruikt worden bij de behandeling van alle soorten wonden zoals schaaf- bijt- en snijwonden, operatiewonden, oppervlakkige brandwonden en blaren, maar ook bij mondzweertjes, aften en tandvleesontstekingen of na extractie van tanden of kiezen. Hypercal werkt ook jeukstillend bij steken van insecten of kwallen en bij waterpokken.

Hypercal gebruik je door 10 druppels op te lossen in 100 ml. gekookt en afgekoeld water (mineraalwater mag ook). Met deze verdunning kun je deppen met bijv. een wattenschijfje gedrenkt in de verdunning of je weekt een verbandgaasje in hypercal en brengt dat op de wond aan. Bij wondjes in de mond kun je spoelen en weer uitspugen (doorslikken kan niet echt kwaad maar wordt niet geadviseerd). Doe je de verdunning in een sprayflesje dan heb je een super wondspray. Hypercal-verdunning prikt niet (puur of sterkere verdunning wel een beetje want de tinctuur is wel op basis van alcohol) en is in principe alleen voor uitwendig gebruik.

Wil je toch graag iets smeren om de huid zacht te houden of bijv. een schaafwond bij je paard af te dekken tegen vliegen, dan heb ik tegenwoordig twee super manieren gevonden die ook echt goed werken.
Voor een zachte verzorgende gel die schrale huid geneest (maar ik gebruik ‘m bijvoorbeeld ook als ik last van zwemmers eczeem heb tussen m’n tenen) is door druppels pure hypercal te mengen met aloë vera gel.
Aloë Vera is een superverzorgende gel die de huid helpt herstellen en de hypercal draagt bij aan dat herstellende vermogen maar werkt gelijk ook ontsmettend en schimmel/bacterie dodend. Perfecte combinatie.

Voor schaafwondjes bij m’n paard (hij is soms net niet te snel weg als de merrie waar hij mee samen leeft vindt dat’ie moet opzouten) heb ik groene klei poeder aangemaakt met een sterkere verdunning (half om half) hypercal.
Dit heb ik in een klein potje gedaan zodat ik kant en klare groene klei, verrijkt met hypercal heb. Schaafjes en kleine wondjes zijn zo in no time genezen maar ondertussen geen vervelende vliegen die zo’n wondje kunnen gaan irriteren.

Bij wonden die verband nodig hebben of die geen afdekking nodig hebben, zou ik alleen pure hypercal gebruiken, het mengen is vooral als je net even wat extra bescherming of verzachting nodig hebt.
Met alleen de spray en homeopathische behandeling hebben al verschillende klanten heel mooie resultaten gehaald bij ernstige verwondingen bij hun paard.

Ben je geïnteresseerd in meer homeopathische EHBO-oplossingen die je zelf kunt toepassen? Dan is de cursus PaardenHomeopathie voor Thuis en op Stal interessant voor jou. Meld je dan aan voor mijn VIP-lijst, dan houd ik je op de hoogte van cursusdata.
En uiteraard zit er ook een flesje hypercal in de EHBO-kit die bij deze cursus hoort.