Hypercal tinctuur

Omdat ik er nog wel eens een vraag over krijg had ik beloofd wat meer te vertellen over hypercal tinctuur. Ondanks dat dit geen homeopathisch middel is, maak ik er graag gebruik van en eigenlijk is dit tegenwoordig het enige wat ik nog gebruik bij wondbehandeling, omdat de ervaring inmiddels geleerd heeft dat er niks zo goed werkt als hypercal…
Zélfs honingzalf (waar ik ook erg fan van was) niet.

Hypercal is een tinctruur gemaakt van hypericum tinctuur en calendula tinctuur. Zowel hypericum perforatum (Stint-Janskruid) als calendula officinalis (goudsbloem) zijn planten die al eeuwen lang ingezet worden bij de behandeling van wonden. Ook als homeopathische verdunning worden deze twee middelen veelvuldig ingezet om het lichaam te stimuleren wonden te dichten en hypericum heeft daarbij ook sterk pijnstillende werking, met name in zenuwrijk gebied en bij puntwonden (wat dit middel dus ook heel behulpzaam maakt bij bijv. tandkundige ingrepen).

Maar beide planten hebben naast deze geneeskrachtige werking ook ontsmettende eigenschappen en dat maakt dat hypercal ook wel de ‘homeopathische jodium’ genoemd wordt. Homeopathie is het eigenlijk niet omdat hypercal een tinctuur (dus fytotherapie) is en geen homeopathische verdunning, maar hoe je het ook wilt noemen, het blijft een geweldig alternatief voor jodium of acederm. Juist vanwege de genezende eigenschappen van beide planten werkt het eigenlijk beter dan jodium of acederm, meeste chemische ontsmetters tasten namelijk de nieuwgevormde cellen langs de wondranden aan, waardoor genezing vaak juist wat langer duurt. Hypercal ontsmet maar stimuleert juist de genezing en voorkomt in de meeste gevallen ook de vorming van wild vlees of extreem littekenweefsel.

Hypercal kan gebruikt worden bij de behandeling van alle soorten wonden zoals schaaf- bijt- en snijwonden, operatiewonden, oppervlakkige brandwonden en blaren, maar ook bij mondzweertjes, aften en tandvleesontstekingen of na extractie van tanden of kiezen. Hypercal werkt ook jeukstillend bij steken van insecten of kwallen en bij waterpokken.

Hypercal gebruik je door 10 druppels op te lossen in 100 ml. gekookt en afgekoeld water (mineraalwater mag ook). Met deze verdunning kun je deppen met bijv. een wattenschijfje gedrenkt in de verdunning of je weekt een verbandgaasje in hypercal en brengt dat op de wond aan. Bij wondjes in de mond kun je spoelen en weer uitspugen (doorslikken kan niet echt kwaad maar wordt niet geadviseerd). Doe je de verdunning in een sprayflesje dan heb je een super wondspray en je kunt hypercal eventueel toevoegen aan een neutrale zalf of creme (witte uiercreme bijv.) om een wondzalf te maken. Hypercal-verdunning prikt niet (puur of sterkere verdunning wel een beetje want de tinctuur is wel op basis van alcohol) en is in principe alleen voor uitwendig gebruik.

Ben je geïnteresseerd in meer homeopathische EHBO-oplossingen die je zelf kunt toepassen? Dan is de cursus PaardenHomeopathie voor Thuis en op Stal interessant voor jou. Meld je dan aan voor mijn VIP-lijst, dan houd ik je op de hoogte van cursusdata.
En uiteraard zit er ook een flesje hypercal in de EHBO-kit die bij deze cursus hoort.