Blogweek deel 2: EHBO bij klachten door de eikenprocessierups.

Bijzonder weer hoe het universum bepaalde dingen aandacht geeft omdat het nodig is. Volgens google is de zoekopdracht ‘eikenprocessierups’ deze week twee keer zo hoog dan vorig jaar. We zitten met een behoorlijke plaag die elk jaar erger lijkt te worden.
Dit weekend had ik al een lijstje gemaakt met onderwerpen voor de blogweek (hij is nog niet compleet dus mocht je heel erg behoefte hebben aan een onderwerp dan mag je dat roepen).
Voor vandaag stond de eikenprocessierups op de agenda omdat mensen in mijn omgeving hier momenteel veel mee te maken hebben. Prompt lees ik vandaag op de pagina’s van verschillende collega’s ook een post over dit onderwerp.
Dat is mooi, want op die manier worden zo veel mogelijk mensen én dieren geholpen en wordt gecommuniceerd dat je heel veel zelf kunt doen met behulp van natuurlijke producten.

De brandharen van de eikenprocessierups zijn ook niet alleen nu een probleem. Oude nesten kunnen ook wanneer je daar al niet meer op bedacht bent nog voor problemen zorgen. Zo had ik zelf op de stam van een boom in mijn paddock een oud nest zitten wat de gemeente gelukkig buiten het ‘rupsenseizoen’ wel wilde komen weghalen. De brandharen kunnen 5 a 6 jaar lang nog klachten veroorzaken en een oud nest kan door wind nog heel lang haren blijven verspreiden of zelfs in z’n geheel uit de boom vallen, ook als de rupsen al lang niet meer aanwezig zijn.

Bij mensen veroorzaakt aanraking met brandharen huidklachten zoals jeuk, roodheid en pijnlijke bultjes (soms gevuld met vocht). In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan zoals braken, duizeligheid en koorts. De brandharen hebben weerhaakjes waardoor ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen dringen en ook niet zomaar weer van je huid ‘waaien’.
Wanneer je in aanraking gekomen bent met brandharen kun je deze verwijderen door eerst met plakband de huid te ‘strippen’ en daarna goed te spoelen of douchen.
Daarna kun je de huid insmeren met een verachtende zalf, of beter nog, een van de behandelingen toepassen zoals hieronder beschreven.
Bij inademing van haren of wanneer haren in de ogen komen, komen ze in aanraking met slijmvliezen wat de reactie vaak heftiger maakt en bezoek aan de huisarts aan te raden is.
https://www.rivm.nl/eikenprocessierups/gezondheid

Bij dieren zijn de klachten in principe het zelfde, met name op lijf en poten. Maar door snuffelen en scharrelen op de grond zullen zij vaker met hun neus en bek met de haren in contact en daardoor dus ook met de slijmvliezen. De reactie via slijmvliezen kan heftiger zijn dan reacties op de huid. Er kunnen flinke blaren ontstaan en verdikking van de bek en keel kunnen tot ernstige ademhalingsklachten leiden. Dit is dan geen situatie meer voor zelfmedicatie en vraagt om direct ingrijpen door een dierenarts!
Zolang de reactie op de huid is en er geen heftige allergische reactie optreed zijn klachten goed zelf te behandelen, maar ook bij heftiger klachten kun je in afwachting van de dierenarts zelf al een homeopathisch middel geven om de heftigheid van de klacht te beperken.

Wat kun je zelf doen:
Homeopathisch is er een middel wat erg goed werkt bij klachten door eikenprocessierups. Dit middel is ideaal om bij je te hebben bij het wandelen, zodat je het direct kunt innemen of aan je dier kunt geven bij aanraking met haren. Het neemt bij contact met de huid de jeuk weg en helpt heftige reacties beperken.  
Dit homeopathische middel is niet alleen werkzaam tegen de jeuk veroorzaakt door brandharen maar helpt ook bij jeuk veroorzaakt door andere stekende/bijtende insecten, waardoor het sowieso een fijn EHBO-middel is om in huis, op stal of in je jaszak te hebben.

Uitwendig is hypercal een heel fijn middel om te gebruiken, het gaat niet alleen de jeuk tegen maar helpt bij wondjes en blaasjes ook bij een snellere genezing. Hypercal kan puur (let op, de tinctuur is op basis van alcohol dus prikt dan) of verdund aangebracht worden maar via internet is ook hypercal-zalf of creme te bestellen, die wat langer verzachtend en verkoelend werkt op de branderig jeukende huid. Je kunt ook zelf hypercalzalf maken door bijvoorbeeld aloe vera zalf of blanke uierzalf te nemen en daar hypercal aan toe te voegen. Hypercaltinctuur kun je bij diverse webwinkels bestellen maar ook via mij.

Ook met behulp van Schüsslerzouten kun je klachten als gevolg van brandharen behandelen. Schüsslerzouten zijn lichaamseigen zouten die direct opneembaar zijn door het lichaam. Ze zijn online te bestellen of te koop bij natuurwinkels.
Voor de klachten door brandharen heb je de volgende zouten nodig:
Nummer 3, Ferrum phophoricum: voor de overreactie en de eerste hulp
Nummer 8, Natrium muriaticum: voor de doorstroming en vochtafvoer
Nummer 10, Natrium Sulphuricum: voor de jeuk, irritatie en afvalstoffen.
Je kunt de tabletjes innemen, zo puur of opgelost in water en je kunt er met een klein beetje water een papje van maken wat je op de aangedane plekken kunt aanbrengen.

Door wettelijke regels mag ik geen namen van homeopathische middelen en waar ze werkzaam voor zijn noemen (dezelfde wet waardoor het ook niet meer op de verpakking mag staan bij de drogist).
Het middel is wel zonder consult bij mij te bestellen. Je krijgt dan twee potenties van het middel zodat je ook bij herhaaldelijk in contact komen met haren door kunt blijven behandelen. Daarnaast zit er een klein flesje hypercal bij voor uitwendig gebruik. Je kunt het bestellen door een e-mail te sturen met je adresgegevens, je krijgt dan een ‘tikkie’ van mij voor de betaling en dan stuur ik het setje dezelfde dag nog naar je toe.

Tot slot wil ik toch ook nog heel even terug komen op de steeds erger wordende plaag.
Vastgesteld is dat de koolmees graag eikenprocessierupsen en zelfs poppen ervan eet. Het ophangen van mezenkasten wordt daarom inmiddels al op grote schaal toegepast in de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat is iets wat je in je eigen omgeving ook kunt doen!
Maar onthoud je dan wel ook van het gebruik van gif voor het bestrijden van kruipend ongedierte want inmiddels is ook bekend dat bijvoorbeeld het spuiten tegen buxusmot in het voorjaar tot massale sterfte van jonge mezen leidt. Willen we de ene plaag voorkomen dan zullen we de andere ook niet met gif moeten bestrijden (je buxus met de hogedrukreiniger afspuiten werkt ook tegen buxusmot).