Welk zout?

Omdat ik naar aanleiding van mijn blog over het voeren van zout veel vragen krijg over wélk zout je dan het best kunt voeren, hier nog wat extra informatie.

Welk zout je voert maakt voor het natriumgehalte niet heel veel uit, in wezen kun je gewoon keukenzout voeren. Maar keukenzout bevat vaak extra jodium, anti-klontmiddel en is chemisch gebleekt. De vraag is of je dat wilt (ook voor jezelf 😉 )
Ik voer zelf liefst zo min mogelijk voer met onnodige chemische toevoegingen dus ik voer ongebleekt zeezout zonder anti-klontmiddel.
Veel mensen vragen of het ‘Keltisch’ zeezout moet zijn. Keltisch zeezout is ‘gewoon’ zeezout het woord Keltisch slaat alleen maar op de manier waarop het gewonnen wordt, namelijk door verdamping van zeewater in zoutpannen langs de kust. Maar zeezout is zeezout, ongeacht hoe het gewonnen wordt.
In grof zout (korrels groter dan 2mm heb ik me laten vertellen) zit per definitie geen anti-klont middel, en wit zout wil niet persé zeggen dat het gebleekt is, NaCl. is van zichzelf wit, hoe fijner het zout gemalen wordt, hoe witter het oogt. Zo is Hymalayazout roze doordat de ijzerbestanddelen in het zout geoxideerd zijn (roest dus eigenlijk) en komt de grijzige kleur van nat grof zeezout door andere bestanddelen van de bodem van de zoutpannen waar het zout op te drogen ligt. De kleur van het zout is dus vooral afhankelijk van de streek waar het zout gewonnen wordt. Het grijze zeezout wat als ‘Keltisch’ zeezout verkocht wordt komt uit Bretagne, maar langs de hele Noordzeekust vind je zoutpannen waar het zelfde zout op dezelfde manier uit de zee gewonnen wordt, maar waar het niet of minder grijs is.
Ik heb zelf de zoutpannen op het eiland Gozo (een eiland bij Malta in de Middellandse zee) bezocht en daar zelf zout weg gehaald en mee naar huis genomen, dat zout was gewoon wit maar kwam dus wel zo van de zoutpannen daar. Overal ter wereld in warmere streken langs de kust wordt op deze manier zeezout gewonnen.

Om jullie de zoektocht naar goedkoop zuiver zout te besparen noem ik hier een paar leveranciers die ik gevonden heb.
Hier kun je fijn tot zeer fijn zeezout voor humane consumptie bestellen, zonder chemische toevoegingen dus ook geschikt voor biologische voeding. Ik voer hun ‘fijne’ zout momenteel omdat dit makkelijk en snel oplost en je dit ook gewoon over droog (of even licht natgemaakt) voer kan doen. Omdat het fijn is heeft je paard niet gelijk van de grote korrels zout in z’n mond.
Als ik grascobs voer week ik die in water waar ik het zout aan toe voeg, op die manier krijgen ze geen ‘hap zout’ maar is hun voer ‘gezouten’. ‘Fijn’ is dus zo fijn als gewoon keukenzout, extra fijn is ‘tafelzout’ en ze hebben ook ‘grof’ maar dat is nog steeds relatief fijn zout vergeleken met ‘grof zeezout’ voor paarden.
https://www.vanbeekumspecerijen.nl/zeezout-fijn.html

Wil je toch graag nat grof zeezout voeren (dit werkt prima om bijv. op te lossen in water) dan kun je dit bij Pit en Pit bestellen, daar wordt vanaf 5 kg. een stuk goedkoper en bij 2 zakken van 5 kg. betaal je nog maar 2 euro de kg. (zelfde prijs als bovenstaande fijne zout). Dat scheelt dus enorm in prijs vergeleken met wat her en der voor paarden aangeboden wordt.
https://www.pit-pit.com/keltisch-zeezout.html

Er bestaat ook zoiets als veevoerzout en ook daar heb je zuiver zeezout van biologische kwaliteit in. Dit koop je per zak van 25 kg. maar helaas is de minimale bestelhoeveelheid bij deze leverancier 5 zakken. Dit zou je eventueel samen met kennissen kunnen doen. https://www.zoutvoordeel.nl/fijn-zeezout-marsel-zonder…