De Koniks van Slot Loevestein

Afgelopen zondag ben ik naar een lezing en excursie geweest over de Konikpaarden die in het begrazingsgebied rond Slot Loevestein lopen. Marion Alblas had Tanja de Bode uitgenodigd om te vertellen over deze paarden, hun dedomesticatieproces, de ontwikkeling van de kudde en hun vrije leven langs de Waal.
Het (langdurig) observeren van wilde paarden staat al vrij lang op mijn verlanglijstje dus ik was erg blij dat ik er bij mocht zijn.

Omdat Tanja veel tijd door brengt in de nabijheid van de kudde, kan ze heel veel vertellen over het sociale leven van de paarden, de groepsdynamiek en interactie tussen individuen en de harems binnen de kudde. Doordat ze ook betrokken is bij veel onderzoek, worden vermoedens bevestigd en komt nieuwe kennis aan het licht.
Hierdoor heeft ze ook veel kennis over wat het vrije leven, hun leefomgeving en  leefomstandigheden betekent voor de fysieke gesteldheid van de paarden.
Wat het betekent voor bijvoorbeeld hun botten, hun hoeven, hun herstelvermogen en hun hele wezen dat ze zich kunnen voortplanten, kunnen opgroeien en ontwikkelen zonder direct ingrijpen en bemoeienis van de mens.

En wat gaaf is het dan om te merken dat veel van Tanja’s verhaal overeen komt met mijn eigen verhaal in ‘Als een paard geen paard kan zijn’. Dat ik met eigen ogen mijn bescheiden ‘boekenkennis’ en ervaringen bevestigd zie worden door een kudde wilde paarden. Vooral de sociale structuur en interactie tussen individuen maar ook tussen de harems binnen de kudde vond ik erg gaaf om te zien. De de communicatie tussen paarden die soms overduidelijk is maar vaak zo subtiel dat het voor ons mensen onzichtbaar is. Zo geweldig om dat zelf te kunnen zien en ervaren.
Terwijl je dan zo’n kudde observeert wordt wel weer heel duidelijk hoe ver de manier waarop de meeste paarden gehouden worden, verwijderd is van dit vrije leven waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn. Ik kan alleen maar hopen en nog meer mijn best doen bij te dragen aan het welzijn van deze niet in het wild levende paarden. Want wat zou het mooi zijn als álle paarden weer een beetje meer paard mogen zijn.

(klik op de foto voor een video van de kudde)

16593706_1250135418357590_880960731_o