“Ik ben zo blij met jou…”

Afgelopen week, tijdens een vervolgconsult met een klant, kreeg ik zo’n mooi compliment van haar.

“Ik ben zó blij met jou! Wat jij doet en kan, doet bijna niemand en dat zouden veel meer mensen moeten weten.”

Deze opmerking maakte zij naar aanleiding van ons gesprek over wat ik doe en waarom wat ik doe zoveel beter werkte bij haar paard dan alle dingen die ze tot dan toe had geprobeerd (en dat waren er behoorlijk wat).

Nu weet ik dat eigenlijk al m’n klanten blij zijn met wat ik voor hun paard doe, maar ik ga niet liegen, het is af en toe wél heel leuk om het ook te horen.
Maar waar ik eigenlijk nog blijer van werd is dat ze écht begreep waarom het anders is wat ik doe en waarom dat wel werkt. ​​Dát is namelijk wat ik naar buiten probeer te brengen…​

Wat ik vaker probeer uit te leggen is dat de term holistisch nogal eens misbruikt en ‘opgerekt’ wordt. Een holistisch werkende dierenarts kan een dierenarts zijn die af en toe een homeopathisch complexmiddel in zet of honingzalf pakt in plaats van hydrocortiderm.
Maar dat is niet holistisch werken, daarmee ben je nog steeds alleen op de symptomen aan’t focussen.

Ook de term homeopathisch is een rekbaar begrip. Want diezelfde dierenarts kan door inzetten van die complexmiddelen zichzelf ‘homeopaat’ noemen. Dat is een vrije term die iedereen mag gebruiken, of je er nu voor opgeleid bent of niet.
Ook veel natuurgeneeskundigen maken gebruik van deze complexmiddelen en noemen dat ‘homeopathische behandeling’. En hoewel dat homeopathie is (de middelen bestaan uit meerdere homeopathische ingrediënten), is dat geen klassiek homeopathische behandeling én niet holistisch, want een complexmiddel is eigenlijk zoiets als schieten met hagel op een olifant, en die olifant is ‘de klacht’.

Let wel, ik zeg niet dat het ‘fout’ is of niet kan werken!
Elke behandelwijze heeft z’n voor- en nadelen en fuctie en als de klacht niet te diep is kunnen ze prima werken. Ik heb voor ik homeopaat was ooit mijn veulen kunnen fokken dankzij zo’n complexmiddel.
Maar wat vaker gebeurt is dat het middel steeds weer herhaald moet worden omdat de klacht terug komt.
En dan zeg ik: “Als je stopt met een behandeling of supplement en de klacht komt terug, dan heb je dús de oorzaak niet weg genomen.”

Holistisch behandelen gaat niet over welke middelen je in zet. Holistisch behandelen gaat over hoe je kijkt naar ziekteprocessen en genezing.
Waar komt een klacht vandaan. En dat gaat zó veel verder dan ‘jeuk komt uit de darmen en lever’… Want waaróm doen die dan niet wat ze moeten doen. Holistisch kijken gaat niet alleen over het ‘hier en nu’, maar ook – vaak zelfs nog meer – over ‘wat ging er aan vooraf’.
Of zoals ik dan zeg: “wat zit er allemaal in het pannetje”.
En je kunt klachten alleen maar écht oplossen door naar dat ziekteproces te kijken en die hele ontstaansgeschiedenis ook mee te nemen in de behandeling. Dat is echt holistisch kijken én behandelen.
Want je paard bestaat niet uit stukjes, dus ‘stukje voor stukje’ behandelen gaat niet werken. Het ene stukje houdt het andere stukje in stand, dus focussen op de darm heeft bijvoorbeeld totaal geen zin als je de mentale belasting die dat paard misschien ook heeft niet gelijk mee neemt in z’n behandeling en management.

En dat is wat ik doe. Ik behandel geen stukjes, ik behandel en adviseer over je héle paard en zorg dat al die stukjes weer in elkaar passen.
Door aan het hele paard te werken maak je het paard weer heel en dát is wat ‘helen’ betekent.

Zit jij nog met puzzelstukjes die je niet op z’n plek krijgt of misschien helemaal niet kunt vinden? Laat het me weten, dan kunnen we als je wilt een adviesgesprek afspreken en puzzelen we gewoon even samen.
Want ik ben echt een kéi in puzzelen!