Ondanks dat heel veel mensen ‘wel eens gehoord hebben’ van
homeopathie of zelfs wel eens gebruik maken van homeopathie, blijken er in
gesprekken met mensen en wat ik her en der lees op bijvoorbeeld facebook, toch
nog heel veel misverstanden te bestaan over homeopathie.
Ik wil hier graag de 5 die ik het meest hoor benoemen en uitleggen.
Behandelen met middelen op plantaardige basis is homeopathie.
Het gebeurt vaak: ik vraag of men bekend is met homeopathie en men antwoord ja en geeft dan een voorbeeld waarbij men een kruidenmiddel, tinctuur of Bachbloesems gebruikt heeft. Dat komt veel voor, dingen worden al snel ‘homeopathie’ genoemd, zeker als het op plantaardige basis is. Maar dat klopt niet.
Supplementen op basis van kruiden of planten, tincturen, Bachbloesems, Rescue Remedy en essentiele olieën zijn géén homeopathie maar vallen onder de fythotherapie, de behandeling van klachten met behulp van planten. Hoe die planten geprepareerd zijn maakt daarbij niet uit, dus zowel gebruik van het pure kruid als een tinctuur van die plant valt onder fythotherapie.
Homeopathie is de geneeswijze waarbij gebruik gemaakt wordt van homeopathisch geprepareerde geneesmiddelen. Het belangrijkste kenmerk van homeopathische middelen is dat het ‘gepotentïeerde’ middelen zijn. Dit is een specifiek productieproces waarbij door verdunnen en schudden de ‘informatie’ van een grondstof wordt vrijgemaakt. Er zijn verschillende ‘potenties’ homeopathische middelen, waarbij de hogere potenties meer verdund zijn en vaker geschud. Hierdoor is meer informatie vrij gemaakt en heeft het middel als het ware meer ‘potentie’ tot genezen. Hoger gepotentiëerde middelen werken dus niet per definitie ‘sterker’ maar ‘kunnen meer’. Een homeopathisch middel bevat altijd een naam met daar achter een letter en een cijfer. De letter kan een D, een C of LM zijn of soms een K of Q (deze worden in Nederland minder gebruikt) en staat voor de verdunningsgraad van het middel.
Homeopathische middelen kunnen van planten gemaakt zijn, maar ook van andere grondstoffen, zoals dieren, mineralen, of zelfs van ziektemateriaal of chemische geneesmiddelen.
Wil je meer lezen over homeopathische geneesmiddelen, kijk dan eens hier.
Homeopathie werkt langzaam dus is alleen geschikt voor chronische klachten.
Nog een veelgehoord misverstand en deze is zo jammer omdat daardoor heel veel klachten – ook acute EHBO-gevallen – niet homeopathisch behandeld worden puur door een misverstand, terwijl homeopathie juist zo snel verlichting kan geven en erger kan voorkomen.
Maar bij een juist gekozen middel en – minstens zo belangrijk – juist gekozen dosering en frequentie van toedienen, kan homeopathie een acute klacht heel snel omkeren.
De behandeling moet in verhouding staan – gelijksoortig zijn – aan de klacht en de ‘dynamiek’ van de klacht. Heb je dat in overeenstemming, dan kan homeopathie zelfs binnen enkele minuten verlichting van een klacht geven of het proces stoppen zodat bij een harde klap geen blauwe plek ontstaat maar het bij een beurs gevoel blijft en ook dat snel weg trekt.
Juist door acute klachten homeopathisch weg te nemen in plaats van te onderdrukken, voorkom je dat een oorspronkelijk acuut probleem een chronisch probleem gaat worden. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter de reactie, hoe korter de behandeling.
Homeopathie werkt alleen voor mentale / fysieke klachten.
Deze is wel grappig, er zijn mensen vooral bij mentale klachten aan homeopathie denken en mensen die juist alleen fysieke klachten wel homeopathisch op willen lossen maar bij een mentaal / gedragsprobleem bij hun paard vooral naar trainingsoplossingen kijken. Terwijl homeopathie daar een heel mooie oplossing en/of aanvulling bij kan zijn.
Het is ook eigenlijk niet zo zwart-wit. Door mentale klachten homeopathisch te behandelen voorkom je vaak het ontstaan van fysieke klachten. Stress is een belangrijke factor bij veel fysieke klachten en als je een dier homeopathisch kunt helpen omgaan met omstandigheden of gevoelens, dan help je die fysieke klachten te voorkomen. Andersom kom ik regelmatig bij dieren voor een fysieke klacht en blijkt al in het gesprek van het eerste consult dat er in 90% van de gevallen die ik ter behandeling krijg, dat er een mentale factor is die bij draagt aan het ontstaan van de klacht. Om deze fysieke klacht op te lossen zal ik dus ook die mentale factor die bijdraagt aan de klacht, in mijn behandeling mee moeten nemen om echt tot een oplossing te komen.
Zowel mentaal trauma of een (over)gevoeligheid voor bepaalde dingen is dus net zo goed homeopathisch te behandelen als een ontsteking of wond of hulp bij artrose.
Als je homeopathie gebruikt mag je geen gewone medicijnen of andere dingen gebruiken.
Dit misverstand zijn er eigenlijk twee. Ten eerste zijn veel mensen bang dat als ze homeopathie gebruiken, ze niet meer naar hun dierenarts ‘mogen’. Hier kan ik heel kort en bondig over zijn: een góede homeopaat zal nooit zeggen dat je niet naar de dierenarts mag en zal waar nodig zelfs éérst doorverwijzen naar een dierenarts als de situatie daar om vraagt. Alle homeopaten voor dieren die ik ken zouden graag samenwerken met dierenartsen. Helaas zijn er nog heel veel dierenartsen die daar nog niet voor open staan. En dat is jammer, want homeopathie en regulier kunnen prima samen en kunnen elkaar op veel vlakken zelfs heel mooi aanvullen. Je dier door de dierenarts laten opereren maar daarnaast die operatie homeopathisch begeleiden is een van die voorbeelden.
Ook zal een goede homeopaat je nooit zonder meer aanraden te stoppen met bepaalde medicatie. Een hond met artrose van de pijnstilling afhalen is inhumaan en een kat van de insuline halen ronduit levensgevaarlijk.
Wat wél kan is deze dieren naast hun reguliere medicatie homeopathisch gaan behandelen en wat je dan wel vaak ziet is dat na verloop van tijd de reguliere medicatie naar beneden kan. En dat is mooi, dat scheelt bijwerkingen én je hebt meer ruimte om die medicatie op langere termijn alsnog op te hogen wanneer dat nodig blijkt.
De andere helft van het misverstand bestaat er uit dat homeopathie zou blokkeren op medicijnen of bepaalde voedingsmiddelen. Dit is niet echt een misverstand, dit kán kloppen, afhankelijk van welke potenties de homeopaat gebruikt. Bij gebruik van LM potenties treed dit probleem niet op en juist met deze potenties kun je heel mooi naast andere geneesmiddelen of eventueel voeding(ssupplementen) werken. Daarom werk ik zelf met deze potenties en gebruik ik naast de homeopathische middelen soms ook spagyrische middelen en Schüsslerzouten. Deze twee methoden sluiten heel mooi aan bij de homeopathische middelen en zijn ook vanuit het homeopathische gedachtengoed ontwikkeld. Maar de klant die bij mij kwam met een kat met vrij heftige acute artrosepijn heb ik toch echt op het hart gedrukt de kat direct op de pijnstilling te zetten die de dierenarts had geadviseerd, om daarnaast de klacht homeopathisch te behandelen. De behandeling sloeg aan en kat kon van de pijnstilling af en loopt nu lekker op alleen homeopathie.
Ik heb al eens homeopathie geprobeerd en dat werkte niet voor mij / werkte te heftig voor mij.
Deze hoor ik helaas best vaak en ik vind het zó jammer. De oorzaak ligt op twee vlakken. Ten eerste is misverstand 1 hier debet aan. Veel mensen proberen zelfhulpmiddelen in de veronderstelling dat het ‘homeopathie’ is, terwijl het dat niet is. Werkt het middel niet, dan wordt vaak direct geconcludeerd dat ‘homeopathie niet werkt’.
Een andere rede dat mensen tot deze conclusie kunnen komen is dat er wel homeopathische middelen ingezet zijn, maar niet de juiste of niet op de juiste manier. Homeopathische middelen kunnen op verschillende manieren, volgens verschillende methodes toegepast worden. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen zich dit realiseren en dat dit gegeven bepalend kan zijn of het voor je werkt of niet, ga ik hier morgen verder op in.
Maar wanneer de methode die je toe past niet past bij de klacht of bij het dier, dan kan het inderdaad zijn dat de behandeling niet voldoende doet, of dat het wel werkt, maar bij stoppen komt de klacht terug. Of de klacht gaat weg maar komt na verloop van tijd weer terug. Of de klacht wordt heftiger, zelfs dat is mogelijk.
Belangrijk om te weten is dat – even los van de EHBO-behandelingen – homeopathie op het individu voorgeschreven wordt en ‘standaard middelen’ zoals bijvoorbeeld complexmiddelen, best tijdelijk een oplossing kunnen geven, maar niet tot de kern van het probleem komen. Vaak zie je dan ook dat mensen wel vinden dat het werkt, maar het middel dus met enige regelmaat weer moeten gebruiken omdat de klacht terug komt. Bij het voorschrijven op het individu hoort ook rekening houden met de gevoeligheid van de patiënt en de reactiekracht van het zelfherstellend vermogen. Dit zijn belangrijke factoren die met name bij verslechtering van een klacht een belangrijke rol kunnen spelen.
Dit klinkt misschien ingewikkeld en dat doe ik een beetje expres.
Ik hoop hiermee te illustreren dat homeopathie op de juiste manier toepassen een gedegen opleiding vraagt. Een goede – erkende- homeopaat voor dieren is hier minimaal 4 jaar voor naar school geweest (met intervisie er bij meestal langer). Heb je dus een probleem met je dier wat je graag met behulp van homeopathie op zou willen lossen, neem dan contact op met een erkend homeopaat voor dieren voor informatie en advies.
Vragen kost je niks.