Vaccinaties, ik ga het er nog maar eens over hebben. Of eigenlijk juist niet… Ik wil het hebben over ‘Homeopathische Profylaxe’ oftewel ‘het immuniseren met behulp van homeopathische middelen.
In een blog van begin vorig jaar heb ik uitgebreid over de risicoanalyse gesproken die – als je het verantwoord wilt doen – aan je beslissing om wel of niet te vaccineren vooraf zou moeten gaan.
Naar aanleiding van dat blog en een paar Facebookberichten van mij over ‘homeoprofylaxe’ ontving ik wat vragen en had ik beloofd om daar nog iets meer over te vertellen.
Ik schreef het al eerder en ik herhaal het voor de zekerheid nog maar een keer: ik wil me met dit blog niet uitspreken voor of tegen vaccinatie.
Dat is een beslissing van elke eigenaar voor zich die ik volledig respecteer. Ik heb klanten die vaccineren en klanten die dat niet doen en ik help hun dieren ongeacht hun beslissing.
Soms adviseer ik misschien om het uit te stellen omdat medicijngebruik een oorzaak van de klachten is die ik behandel maar altijd in overleg en als de eigenaar dat niet kan of wil, dan heb ik altijd nog de mogelijkheid om de vaccinatie en eventuele gevolgen er van homeopathisch te begeleiden.
Het is helaas nou eenmaal zo dat mensen soms weinig keus hebben omdat een staleigenaar het eist en men het paard ook niet maar zo elders kan stallen.
Maar de verplichte vaccinatie gaat over influenza en er zijn meer ziektes waar je al dan niet tegen kunt vaccineren en hier heb je meestal wel zelf een keus. Droes en Rhino zijn daarbij de belangrijkste twee in Nederland. Veel mensen vaccineren niet tegen deze twee ziektes omdat bekend is en ook door door fabrikanten erkend wordt dat beide vaccins maar beperkt werken.
Al met al dus best een dilemma voor veel paardeneigenaren. Want ook al weet je dat vaccinaties ook risico’s en nadelige effecten kunnen hebben en wil je misschien liever niet vaccineren, je wilt je paard wél graag gezond houden. En zeker als er bij jou in de buurt een uitbraak is van een ziekte waar jij je paard niet tegen gevaccineerd hebt, kan dat best spannend zijn.
De keus tussen wel of niet vaccineren kan dus best een ‘duivels dilemma’ zijn.
Maar het zijn gelukkig niet je enige keuzeopties.
Er is een alternatief en dat is homeopathische profylaxe.
Omdat homeopathische middelen geen belasting vormen voor het lichaam en dus ook niet voor het immuunsysteem, kun je dit veilig toepassen om weerstand te vergroten, ook op het moment dat er al een ziekte-uitbraak is. Dit in tegenstelling tot reguliere vaccinatie (zie voor het waarom dat eerdergenoemde blog).
Homeopathische profylaxe kun je dus niet alleen in een ‘vaccinatieschema’ toepassen als alternatief voor reguliere vaccinatie, maar ook als preventieve maatregel op het moment dat de situatie daar om vraagt.
En dat kun je zelfs doen als je paard ook al is gevaccineerd.
Want zoals gezegd, het is algemeen bekend dat vaccins geen 100% werking hebben en van droes en rhino is dat ook bekend (het droesvaccin wat in Europa gebruikt wordt werkt bijv. maar 3 maanden).
Zonder titerbepaling weet je niet of je paard ook daadwerkelijk voldoende antistoffen heeft aangemaakt als reactie op die vaccinatie of hoe lang die opgedane weerstand voldoende is. (voor droes, rhino en influenza bestaat geen sneltest, alleen voor tetanus). Dat is de rede waarom er toch relatief veel dieren ziek worden die wel gevaccineerd waren.
Dus ook al is je paard wel gevaccineerd, dan nog is het bij een uitbraak slim om je paard extra te beschermen.
Hoe werkt het dan?
Zoals ik in mijn eerdere blog al heb uitgelegd bestaat het afweersysteem uit verschillende ‘fases’.
Een van die fases is de specifieke afweer die – zoals de naam al zegt – afweercellen maakt die heel specifiek gericht zijn op één bepaalde ziekteverwekker.
Door het afweersysteem ‘kennis te laten maken’ met de ziekteverwekker maakt het geheugencellen aan voor deze ziekteverwekker zodat het bij een nieuwe infectie direct met specifieke afweer kan reageren.
De geheugencellen slaan als het ware een plaatje op van deze ziekte zodat het direct opnieuw herkend wordt.
Dit ‘kennis laten maken’ doen we regulier door de inactief gemaakte ziekteverwekker of het DNA er van in het bloed te brengen zodat de geheugencellen daar een plaatje van kunnen maken.
Maar homeopathisch kunnen we het lichaam ook kennis laten maken met de zelfde ziekteverwekker.
De middelen die we voor homeopathische profylaxe gebruiken zijn homeopathische middelen die gemaakt zijn van die specifieke ziekteverwekker. Deze groep middelen noemen we nosodes.
Om bij droes als voorbeeld te blijven, het profylaxemiddel bij droes is de nosode gemaakt van de bacterie streptococcus equi, de veroorzaker van droes.
Homeopathische middelen bevatten boven een bepaalde potentie geen moleculen meer van de grondstof maar wat ze wel bevatten is de informatie van de grondstof. Met het homeopathische middel voor droes geven we het zelfherstellend vermogen dus de informatie – het plaatje – van de bacterie en dit blijkt effectief te zijn om het immuunsysteem van die informatie te voorzien die het nodig heeft om bij een werkelijke infectie adequaat te reageren.
Op die manier kun je tegen allerlei ziektes beschermen en omdat homeopathische middelen veilig zijn en geen bijwerkingen veroorzaken of toxisch kunnen werken, kun je het net zo vaak herhalen als nodig is.
Je kunt het preventief volgens een jaarlijks schema doen maar je kunt ze ook extra geven op het moment dat er sprake is van een uitbraak om zo je paard extra bescherming te geven op het moment dat het nodig is.
Maar werkt het ook echt?
In Australië heeft homeopathisch arts Dr. Isaac Golden zich vanaf 1985 gespecialiseerd in het geven van homeopathische geneesmiddelen ter preventie van potentieel gevaarlijk (kinder)ziekten.
Hij heeft boeken en publicaties geschreven over zijn eigen onderzoek en dat van anderen, waarin aangetoond wordt dat homeopathische profylaxe een net zo’n hoge effectiviteit heeft als een vaccin. In 2004 promoveerde hij met dit onderzoek aan de Graduate School of Integrative Medicine van de Swinburne University of Technology in Hawthorn, Victoria. Voor wie het wil lezen is hier de PDF
Humaan wordt homeopathische profylaxe inmiddels al op grote schaal toegepast, zowel het immuniseren van jonge kinderen volgens een ‘vaccinatieschema’ als de preventieve toepassing bij grote uitbraken.
Hier zijn wereldwijd heel veel voorbeelden van te geven, zoals bij een uitbraak van een meningokokken-hersenvliesontsteking in een regio in Brazilië in 1998 of de preventieve behandeling van meer dan 2 miljoen Cubanen tegen leptospirose na grote overstromingen in 2007 en een jaar later nog eens 4,5 miljoen na orkaan Ike.
Voor wie nieuwsgierig is, hier is een lange lijst van nog veel meer voorbeelden.
Voor dieren zijn er nog weinig cijfers bekend omdat het gebruik van homeopathische profylaxe bij dieren nog weinig tot niet gedocumenteerd is. Maar er zijn wereldwijd verschillende dierenartsen die er op individueel niveau met succes gebruik maken en binnen hun praktijk goede resultaten behalen. Ik heb contact met enkele van hen gezocht om meer informatie te verzamelen en hopelijk kan ik hier op een later tijdstip meer over vertellen.
Ben jij geïnteresseerd in homeopathische profylaxe voor je paard (of hond) en wil je daar toch iets meer over weten of wil je graag ander advies omtrent vaccinatie van je paard of de begeleiding daarvan? Maak dan via dit formulier een afspraak voor een gratis adviesgesprek, dan kijk ik met je mee naar jouw specifieke situatie.