Als een paard geen paard kan zijn…

In alle jaren dat ik paarden heb, ben ik als paardeneigenaar gegroeid en hoe langer ik met paarden om ga, hoe meer ik zie hoe tolerant en vergevingsgezind deze dieren zijn.
De rode draad door de gangbare paardenhouderij heen is voor mij toch wel dat paarden – meer nog dan bijvoorbeeld honden of katten – zo ontzettend a-soort specifiek gehouden worden.
De gemiddelde hondeneigenaar haalt het niet in zijn hoofd om een hond 24/7 in een bench op te sluiten en hem er alleen voor 1 of 2 korte wandelingen per dag uit te halen. Toch is het heel gebruikelijk dat paarden voor een groot deel van de dag op stal staan. Vaak krijgen ze maar enkele uurtjes per etmaal ‘vrije’ beweging, nog regelmatig komen ze er alleen uit om aan het werk te gaan.
Veel mensen hebben kritiek op dierentuinen omdat dieren daar op een manier gehouden wordt die zo ver van hun natuur af ligt. Toch hebben de meeste dieren in westerse dierentuinen meer bewegingsvrijheid en meer sociaal contact dan veel paarden hier in Nederland.
Waarom vinden we dit voor een paard wel  acceptabel? Waarom voeren we onze paarden zoals we doen, waarom houden we ze vaak een groot deel van de tijd in stallen met zo weinig sociaal contact? Het antwoord op die vragen is er vaak een in de trant van ‘gewoonte’ of ‘gemak voor de mens’.
Maar inmiddels is er veel meer kennis beschikbaar over het wezen ‘paard’ en over hoe het anders kan en ik verbaas me er steeds weer over hoe bijzonder de band met een paard kan worden als deze de kans krijgt echt zichzelf te zijn.

Voor mijn afstuderen heb ik daarom mijn scriptie over dit onderwerp geschreven. Wat heeft het eigenlijk voor gevolgen als we een paard houden zoals vaak gedaan wordt? Wat gebeurt er als een paard eten krijgt waar hij eigenlijk niet voor gemaakt is? Wat doet het met een paard als hij niet het sociale leven heeft waar hij vanuit zijn evolutionaire ontwikkeling zo’n behoefte aan heeft?
Dit heeft geresulteerd in mijn scriptie ‘Wat als een paard geen paard kan zijn. De gevolgen van niet-soortspecifieke leefomstandigheden bij paarden; huisvesting, sociaal, voeding’
Ik heb deze  scriptie geschreven op een toon die voor veel mensen toegankelijk is, met als doel deze vrij voor iedereen beschikbaar te maken in de vorm van een gratis te downloaden e-book. Het bevat informatie voor zowel de beginnende paardenhouder als voor mensen die al langer paarden houden maar graag meer willen lezen over de genoemde onderwerpen.

Ik heb besloten mijn scriptie zo origineel mogelijk te publiceren, dus ook het hoofdstuk over homeopathie. Dat kan wat uitdagend leesvoer zijn maar het maakt hoop ik toch helder dat een behandeling meer is dan ‘een middeltje voor klacht a of kwaal b’.
Alleen de casussen zijn wegens privacy redenen een beetje aangepast, namen en te herkenbare situaties verwijderd.
Ook de geneesmiddelvoorschriften in de casussen en de Materia Medica bijlage heb ik in de scriptie gelaten. Hierbij wil ik wel benadrukken dat dit puur ter informatie is. Bij een klassiek homeopathische behandeling zijn middelen, potentie en dosering volledig individueel bepaald. Een ander dier met dezelfde klachten kan totaal andere middelen of een andere dosering nodig hebben en zonder kennis zomaar middelen toepassen kan ernstige gevolgen hebben, klachten doen verergeren of zelfs nieuwe klachten veroorzaken. De informatie in de scriptie is dus zeker niet bedoeld om te gebruiken als handleiding bij zelfmedicatie en ik ben dan ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen wanneer men de informatie toch als zodanig gebruikt.

De tekst van de scriptie mag – mits bronvermelding toegepast wordt – vrij gedeeld worden en geheel of gedeeltelijk gebruikt worden voor andere publicaties. Dit geldt echter alleen voor de tekst. Een aantal van de foto’s in de scriptie heb ik met toestemming van de makers mogen gebruiken, deze zijn dus niet vrij te gebruiken.

Download hier het gratis Ebook – Als een paard geen paard kan zijn