Welk zout?

Omdat ik naar aanleiding van mijn blog over het voeren van zout veel vragen krijg over wélk zout je dan het best kunt voeren, hier nog wat extra informatie.

Welk zout je voert maakt voor het toevoegen van natrium aan het dieet eigenlijk niet uit, in wezen kun je gewoon standaard keukenzout voeren. Maar keukenzout bevat vaak extra jodium, anti-klontmiddel en is chemisch gezuiverd. De vraag is of je dat wilt (ook voor jezelf 😉 )
Ik voer zelf liefst zo min mogelijk voer met onnodige chemische toevoegingen dus ik voer ongebleekt zeezout zonder anti-klontmiddel.
Een extra voordeel van zeezout is dat de winning er van een natuurlijk en duurzaam proces is, waarbij men gebruik maakt van verdamping door de zon. De winning van vaccuumzout uit de bodem is een veel belastender methode waarbij chemicaliën gebruikt worden en de pekel verhit wordt om het zout te laten kristaliseren. Dus ook in dat opzicht vind ik zeezout een betere keus.
Overigens bestaat er ook wel bronzout wat niet chemisch gezuiverd is, dat noemt men ongeraffineerd bronzout, maar dat wordt doorgaans ook als exclusief keukenzout voor nog veel hogere prijzen dan zeezout verkocht.

In grof zout (korrels groter dan 2mm heb ik me laten vertellen) zit per definitie geen anti-klont middel en zeezout ondergaat geen chemische behandeling om het te zuiveren. Zeezout wordt soms, niet altijd, alleen gespoeld.
Dat zout wit is wil niet persé zeggen dat het gebleekt is, NaCl. is van zichzelf wit, hoe fijner het zout gemalen wordt, hoe witter het oogt. Zo is Hymalayazout roze doordat de ijzerbestanddelen in het zout geoxideerd zijn (roest dus eigenlijk) en komt de grijzige kleur van nat grof zeezout door bestanddelen van de klei waar het zoute water eerst doorheen gaat. De kleur van het zout is dus vooral afhankelijk van de streek waar het zout gewonnen wordt. Zo kun je bijvoorbeeld ook rood en zelfs zwart zout kopen wat op Hawaii gewonnen wordt. Het rode zout wordt gekleurd door de hoge concentratie ijzeroxide die de rood gekleurde aarde daar bevat en de het zwarte zout krijgt zijn kleur door de koolstof van het lavagesteente waar men dit zout op wint.
Ik heb zelf de zoutpannen op het eiland Gozo (een eiland bij Malta in de Middellandse zee) bezocht en daar zelf zout weg gehaald en mee naar huis genomen, dat zout was gewoon spierwit maar kwam dus wel zo van de zoutpannen daar. Overal ter wereld in warmere streken langs de kust wordt op deze manier zeezout gewonnen, al dan niet met locale ‘toevoegingen’ vanuit de bodem.

Veel mensen vragen of het ‘Keltisch’ zeezout moet zijn. Keltisch zeezout is ‘gewoon’ zeezout, het woord Keltisch slaat alleen op waar en de manier waarop het gewonnen wordt, namelijk in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Hier wordt het zeezout voordat het op zoutpannen verzameld wordt eerst door kanalen in een ondiep kleimoeras geleid om het op deze manier extra te filteren, maar aan de andere kant blijven er dus ook resten vanuit de klei achter in het zout, wat de grijze kleur veroorzaakt.
Maar het zeezout uit bijv. Portugal of lager langs de kust van Frankrijk komt uit exact dezelfde zee als het zeezout wat ‘Keltisch’ zeezout mag heten.
De extra mineralen die het zou bevatten is een mooi marketingverhaal maar door de ultra lage percentages zijn de gezondheidseffecten er van verwaarloosbaar.
Sell Gris/Keltisch zout is net als het zwarte of rode (of zelfs groene!) zout van Hawaii en andere ‘speciale zouten’ leuk voor in de keuken en je betaalt er een veelvoud voor van wat ‘gewoon’ zeezout kost, maar voor het toevoegen van zout aan het dieet van je paard heeft het geen toegevoegde waarde.

Om jullie de zoektocht naar goedkoop zuiver zout te besparen noem ik hier een paar leveranciers die ik gevonden heb.
Hier kun je fijn tot zeer fijn zeezout voor humane consumptie bestellen, zonder chemische toevoegingen dus ook geschikt voor biologische voeding. Ik voer hun ‘fijne’ zout momenteel omdat dit makkelijk en snel oplost en je dit ook gewoon over droog (of even licht natgemaakt) voer kan doen. Omdat het fijn is heeft je paard niet gelijk van de grote korrels zout in z’n mond, wat de acceptatie verhoogt (sommige paarden moeten echt even wennen dus bouw de hoeveelheid in het begin langzaam op).
Als ik grascobs voer week ik die in water waar ik het zout aan toe voeg, op die manier krijgen ze geen ‘hap zout’ maar is hun voer ‘gezouten’. ‘Fijn’ is dus zo fijn als gewoon keukenzout, extra fijn is ‘tafelzout’ en ze hebben ook ‘grof’ maar dat is nog steeds relatief fijn zout vergeleken met ‘grof zeezout’ voor paarden.
https://www.vanbeekumspecerijen.nl/zeezout-fijn.html

Wil je toch graag nat grof zeezout voeren (dit werkt prima om bijv. op te lossen in water) dan kun je dit bij Pit en Pit bestellen, daar wordt vanaf 5 kg. een stuk goedkoper en bij 2 zakken van 5 kg. betaal je nog maar 2 euro de kg. (zelfde prijs als bovenstaande fijne zout). Dat scheelt dus enorm in prijs vergeleken met wat her en der voor paarden aangeboden wordt.
https://www.pit-pit.com/keltisch-zeezout.html

Er bestaat ook zoiets als veevoerzout en ook daar heb je zuiver zeezout van biologische kwaliteit in. Dit koop je per zak van 25 kg. maar helaas is de minimale bestelhoeveelheid bij deze leverancier 5 zakken. Dit zou je eventueel samen met kennissen kunnen doen. Op deze webshop vind je wel ook nog andere vormen van zeezout, het is de webshop van een van de grootste zeezoutproducenten ter wereld.
https://www.zoutvoordeel.nl/fijn-zeezout-marsel-zonder…